Karikaturen en cartoons

Karikaturen en cartoons.

De definitie van karikaturen en cartoons loopt vaak door elkaar. Er zijn dan ook veel gelijkenissen.

Hieronder een kleine uitleg!

Een karikatuur is een humoristische tekening van een persoon, dier of ding waarbij de opvallendste trekken sterk overdreven of juist verzwakt worden.

Karikaturen kunnen zeer overdreven zijn en mensen beledigen, maar vaak zie je ook karikaturen met een knipoog naar de persoon. Een lichte overdrijving, maar nog steeds smaakvol.

Karikaturen worden vaak gebruikt in spotprenten. Al in de zestiende eeuw werden publieke figuren en politici belachelijk gemaakt met deze afbeeldingen. Door humor te gebruiken kan een serieuze zaak op een luchtige wijze gepresenteerd worden.

In de tweede helft van de 18e eeuw en vroege 19e eeuw werd karikaturen tekenen populair, mede dankzij de ruime verspreiding van goedkope kranten en weekbladen. Cartoonisten beeldden toen al politici op satirische wijze af.

Tijdens de jaren 80 in de 20ste eeuw werden in de Britse satirische poppenserie Spitting Image karikaturale poppen opgevoerd, die op beroemde politici en mediafiguren leken. 

Traditioneel ‘mooie’ mensen kunnen een uitdaging vormen voor een karikatuurtekenaar, maar bijna iedereen heeft wel iets wat in het oog springt. Denk aan de volle lippen van actrice Angelina Jolie. Donald Trump is momenteel een dankbaar figuur voor tekenaars omdat zijn uiterlijk direct heel herkenbaar is. De grens tussen ‘grappig’ en ‘beledigend’ kan een uitdaging zijn, met name cultureel gevoelige aspecten zoals op dit moment zeer actueel naar aanleiding van karikaturen die te maken hebben met de islam.

De cartoon kan een relatie hebben met de karikatuur, bv als een humoristische tekening, soms voorzien van een onderschrift, die  gebruikt kan worden als commentaar of kritiek op actuele gebeurtenissen of maatschappelijke trends. Vaak worden bekende personen hierin als karikatuur afgebeeld.

Maar een cartoon kan ook een een situatie of gebeurtenis uitbeelden, zonder dat er herkenbare personen in verwerkt worden. Dan is het geen karikatuur!

Het woord "cartoon" wordt ook weleens gebruikt voor stripverhalen of tekenfilms.